maanantai 13. kesäkuuta 2022

Pandemian tieteenfilosofiaa 1: pandemiafatalismi koulukuntana

 
"[k]oronaviruksen kulkua ei voi lopullisesti pysäyttää, joten sitä ei kannata liian suurin oheisvahingoin yrittää." HS:n pääkirjoitus 3.11.2021 

Sitaatti on esimerkki yleisestä näkemyksestä Suomessa ja maailmalla. Nimitän näkemystä fatalismin käsitteen määritelmän perusteella pandemiafatalismiksi. 

Pandemiafatalismi filosofisena fatalismina

Fatalismi on filosofinen näkemys, jonka mukaan ihmisen toiminnalla ei ole vaikutusta asioihin (Tieteen termipankki). Yllä mainitun Helsingin Sanomien sitaatin kaltaista fatalistista suhtautumista pandemiaan edustavat tahot - pandemiafatalistit - näkevät pandemian asiana, jota ihminen ei voi lopullisesti pysäyttää.

Pandemiafatalismi koulukuntana

Pandemiafatalistien argumenttien ymmärtämiseksi  ja arvioimiseksi on keskeistä ymmärtää, että pandemiafatalismi on filosofinen koulukunta, ei teoreettinen tai käytännöllinen (empiirinen) epidemiologinen totuus pandemiasta. Teoriassa on mahdollista, että koronaviruksen kulun voi pysäyttää; empiriinen evidenssi osoittaa, että koronaviruksen kulun voi pysäyttää. (Ainakin paikallisesti joksikin aikaa: kulun pysäyttäminen koko maailman tasolla lopullisesti edellyttäisi paikallisten pysäyttämisten ajoittamista siten että uusien tartuntojen määrä maailmassa olisi jonkin aikaa nolla). 

Pandemiafatalismi on siis filosofinen koulukunta. Filosofinen koulukunta (engl. school of thought tai school) on jonkin näkemyksen tai toisiinsa liittyvien näkemysten joukon kannattajien porukka ideoineen (Cambridge dictionary). Filosofiseen koulukuntaan voi kuulua tieteilijöitä, poliitikkoja, toimittajia, mielipidevaikuttajia ja tavallisia kansalaisia. Koulukunnan edustajia yhdistää se, että he jakavat joukon ideoita. 

Vastaavasti pandemiafatalistinen koulukunta on tietyn näkemyksen - ihminen ei voi pysäyttää pandemiaa - kannattajien porukka ideoineen. Pandemiafatalistiseen koulukuntaan kuuluu tieteilijöitä, poliitikkoja, toimittajia, mielipidevaikuttajia ja tavallisia kansalaisia.

Yleisemmin ottaen pandemiakeskustelun jäsentäminen filosofisten koulukuntien käsitteen avulla on hyödyllistä: jäsennys tarjoaa työkaluja paitsi keskustelun myös itse ilmiön - pandemian - parempaan ymmärtämiseen. 

Seuraavassa Pandemian tieteenfilosofiaa- sarjan osassa käsittelen pandemian ontologiaa ja käytän pandemiafatalismin koulukuntaa esimerkkinä. 

Lähteet

Koronakiistat jatkuvat vaikka vaarat ovat lieventyneet. Helsingin Sanomien pääkirjoitus 3.22.2021
Tieteen termipankki 12.1.2022: Filosofia:fatalismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:fatalismi.)